- Vara kommun
- Omsorg och stöd
- Kris och beredskap
- Lokala risker
Lokala risker
Som kommun måste vi vara förberedda om det inträffar en olycka eller kris. Därför gör vi regelbundet riskbedömningar. Här kan du läsa om några av våra lokala risker och hur du kan förbereda dig.
Inom kommunen finns det verksamheter som bedömer sig få allvarlig påverkan inom alla områden av identifierade typhändelser. Varje verksamhets specifika påverkan av en händelse finns dokumenterat i deras egen Risk- och sårbarhetsanalys.
De typhändelser som påverkar flest verksamheter kommunövergripande är dessa:
IT-attacker
Som en följd av den pågående digitaliseringen har en stor del av det material som tidigare funnits fysiskt istället blivit digitalt. Det innebär nya sårbarheter och förändrade rutiner. Det digitala materialet kan på ett annat sätt otillgängliggöras, raderas eller felaktigt nås av utomstående. Hanteringen av IT-system och information är en viktig fråga för kommunen och inrymmer både stora värden i dess innehåll samt förtroendemässigt, som skulle kunna påverkas vid en sådan händelse. En del av kommunens verksamheter hanterar ytterst kritisk information och en IT-attack skulle kunna orsaka stor skada. Samtidigt behöver många kommunala verksamheter, och även medborgarna, tillgång till material som finns digitalt. Det ställer stora krav på en bra balans och väl utbyggda rutiner för hur system och information hanteras. Det är viktigt att denna fråga prioriteras och fortsätter utvecklas.
Krisinformation.se om IT-störningar och informationssäkerhet
Störningar i elförsörjningen
Kommunen är liksom samhället i stort ytterst elberoende. De kommunala verksamheterna har olika stor beredskap för att hantera eventuella elavbrott. Åtgärder som reservkraft finns i viss utsträckning, men vid ett elavbrott är behovet är större än tillgången. Kommunen bör se över möjligheten att ha reservkraft på fler platser.
Det finns ett mycket tydligt samband mellan digitaliseringen och ett ökat elberoende. Därför är det viktigt att löpande inventera behovet av reservkraft.
För samhället i stort är trenden med att bygga in småskalig lokal elproduktion, som till exempel solpaneler, i nybyggnationer mycket positiv. Det behövs också fortsatta satsningar på den av regeringen rekommenderade hemberedskapen för att öka medborgarnas förmåga klara sig vid störningar i elförsörjningen.
Krisinformation.se om strömavbrott
Störningar i värmeförsörjningen
Stora delar av kommunens värmeförsörjning består av fjärrvärme vilket är ett beroende som är extra viktigt vintertid. Detta är extra sårbart i verksamheter inom socialförvaltningen och bildningsförvaltningen. De fastigheter som värms upp av fjärrvärme kan skadas vid långvarigt värmebortfall. Vid ett elavbrott klarar fastigheterna att hålla värmen ca ett dygn.
Störningar i dricksvattenförsörjningen och avloppssystem
Hela samhället har ett starkt behov av tillgång på vatten. Inom kommunen skulle en störning i dricksvattentillgången påverka driftnivån hos många verksamheter. Det pågår ett arbete med att öka motståndskraften för störningar hos dricksvattenproduktionen.
Krisinformation.se om livsmedel och dricksvatten
Översvämning
Både kommunen och fastighetsägare behöver kunna hantera konsekvenser av en höjd havsvattennivå och ökade skyfall, så som översvämningar. Krisinformation.se har sammanställt en checklista där du kan läsa om hur du kan förbereda dig inför, under och efter en översvämning.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.