Eldning av trädgårdsavfall

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för eldning av trädgårdsavfall samt hur du ska hantera det.

Från och med 1 januari 2024 gäller ny lagstiftning i avfallsförordningen. Förändringen innebär huvudsakligen att trädgårdsavfall ska komposteras eller lämnas till återvinningscentralen.

Aktuell information om lagstiftningen

Regeringen har skickat ut en promemoria med förslag på förändringar och förtydliganden om hantering av trädgårds- och parkavfall på remiss till berörda aktörer. I promemorian föreslås förändringar och förtydliganden av hur trädgårds- och parkavfall får hanteras.

Detta gäller för eldning i Vara kommun

Miljö- och byggnadsnämnden tog den 18 juni 2024 ett beslut som innebär nya regler för eldning av trädgårdsavfall i Vara kommun. Det innebär att det är acceptabelt att elda i sin egna trädgård i en omfattning som inte stör andra.

Det finns regler för när du får elda ditt trädgårdsavfall. Detta regleras i våra lokala hälsoskyddsföreskrifter. Syftet med reglerna är att skydda människors hälsa och miljö

Lokala hälsoskyddsföreskrifterna

Under perioden 1 mars till och med 30 september är det förbjudet att elda löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan.

Under övrig tid får du elda under förutsättning att det inte påverkar människors hälsa. Tänk på att eldning aldrig får ske i strid med de brandföreskrifter som gäller.

Vad kan du göra med ditt trädgårdavfall?

Du kan välja mellan att:

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 9 sep kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?